Cookie preferences
SettingsI accept
  • Quality equipment
  • Skilled personnel
  • Worldwide delivery
  • Since 1977
4.8 Google Reviews

Geef uw verkochte machines op in uw duurzaamheidsrapportages

19 July 2024

Dat de bevordering van duurzaamheid bij (grote)bedrijven al tijden hoog op de politieke agenda prijkt, kan niemand zijn ontgaan. In lijn hiermee is de nieuwe aangekondigde rapportageplicht voor grote bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Dit wetsvoorstel van de minister van Financiën, die is aangenomen door de ministerraad, gaat in boekjaar 2024 al in voor grote, beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers, maar zal in de komende jaren verder uitgebreid worden naar andere bedrijven.

In de duurzaamheidsplannen staat circulariteit hoog op het lijstje. In deze blog kijken we wat circulariteit precies is, hoe dit samenhangt met de verplichte duurzaamheidsrapportages, hoe u het wellicht kunt gebruiken en hoe de tweedehands machines van Duijndam hierbij kunnen helpen.


Duurzaamheidsrapportages verplicht voor grote bedrijven

Zoals gezegd zijn de duurzaamheidsrapportages voor de grootste bedrijven in ons land verplicht vanaf dit boekjaar. Echter, vanaf 2025 en 2026 gaat dit voor nog meer bedrijven gelden. Dit is het gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD verplicht bedrijven te vertellen over de milieu- en sociale gevolgen van hun activiteiten. Bedrijven moeten deze informatie laten toetsen door een accountant.

De CSRD is vanaf boekjaar 2025 ook van toepassing op grote (niet beursgenoteerde) bedrijven als de onderneming aan minimaal 2 van deze eisen voldoet:

  • meer dan € 50 miljoen netto-omzet
  • meer dan € 25 miljoen op de balans
  • 250 of meer werknemers

Middelgrote en kleine bedrijven zijn minimaal tot boekjaar 2026 vrijgesteld van de CSRD. Maar zij krijgen wel te maken met eisen van hun CSRD-plichtige klanten of leveranciers.


Wat is circulariteit?

Om te begrijpen hoe circulariteit uw onderneming kan helpen om aan de CSRD richtlijnen te voldoen, is het allereerst natuurlijk belangrijk om te begrijpen wat circulariteit precies is. Circulariteit is bij veel mensen wel bekend, maar gaat echter veel verder dan recyclen alleen, en dat is nou precies waar het voor veel bedrijven al ophoudt.

Het idee van een circulaire economie, in tegenstelling tot onze huidige lineaire economie, is dat het een gesloten systeem is, waarbij de grondstoffen die gebruikt worden voor het vervaardigen van een product aan het einde van de levensduur ervan, niet worden weggegooid, maar juist opnieuw worden ingezet om weer een nieuw product te maken. Op deze manier wordt de aarde minder uitgeput van haar natuurlijke hulpbronnen, en belandt er minder op de afvalberg.

In onze huidige lineaire economie, zijn we gewend dat producten gemaakt worden en aan het einde van hun levensduur worden weggegooid, waarna we weer een nieuw product kopen. Dit is niet langer een houdbaar systeem; 1. omdat de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uitgeput raken en 2. omdat we in de knel komen met onze eigen afvalstromen door de groeiende bevolking en vraag. Door de economie circulair te maken, lossen we beide problemen op.

Bron: FHI.nl

De 10 R’s van circulariteit

Om de circulaire economie concreet te maken, is deze opgesplitst in de 10 R’s. Deze zijn van 1 naar 10 gerangschikt, op basis van de impact die ze hebben op het gebied van duurzaamheid. Hierbij is natuurlijk de meeste impact te behalen door ons aankoopgedrag te veranderen. Lees verminderen. Echter is dit natuurlijk niet altijd mogelijk om af te zien van een aankoop. Bijvoorbeeld als u door de wisseling van teelt andere machines nodig heeft. Hoe u echter deze switch bewerkstelligt, is van grote invloed. Kunt u bijvoorbeeld uw huidige apparatuur Redesignen, of, als dit niet mogelijk is, koopt u uw machines vervolgens nieuw of tweedehands? 

Ook wat u doet met de machines die u door de wisseling overheeft, heeft een grote impact op de ecologische voetafdruk van uw onderneming. 

Vermeldt verkochte machines in uw duurzaamheidsrapportage 

Voor grote bedrijven, die of in 2024, of vanaf 2025 al verplicht zijn om duurzaamheidsrapportages te maken volgens de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive, is het goed om te weten dat het laten opkopen van uw gebruikte machines, door een handelsonderneming zoals Duijndam Machines, meegenomen kan worden in dit rapport. De R van Re-use staat erg hoog in de lijst, omdat het volledige product op dezelfde manier toegepast kan worden. Er gaat dus niets verloren! Bij remanufacture of recycling zijn er extra grondstoffen nodig om het product te modificeren of, in het geval van recyclelen, gaan er onvermijdelijk grondstoffen verloren. Laat u dus uw overtollige machines opkopen, vernoem dit dan vooral in uw duurzaamheidsrapportage!  

Heeft u een machine overcompleet, en wilt u deze, mede met het oog op duurzaamheid, van de hand doen? Biedt dan hier uw machine aan!

Koop machines tweedehands 

Niet alleen het verkopen van gebruikte machines is duurzaam, maar aan de inkoopzijde kan ook een grote slag geslagen worden. Voor het vervaardigen van een nieuwe machine zijn ontzettend veel grondstoffen nodig, en ook bij het fabricageproces komen veel broeikasgassen vrij. Als u dus uw machines niet nieuw maar gebruikt koopt, vermindert u de ecologische voetafdruk van uw bedrijf dus gigantisch! Zelfs met eventuele latere reparaties of modificaties in ogenschouw genomen.

Heeft u in de toekomst dus een nieuwe machine nodig, overweeg dan eens om voor tweedehands te gaan. Dat is niet alleen veel milieuvriendelijker, het bespaart ook kosten en onze machines zijn direct uit eigen voorraad leverbaar!